1 Mayıs 2013 Çarşamba

dengeli beslenme için 5 Öneri

İyi beslenmek zinde bir yaşam için hayati önem taşır. dünya sağlık Örgütü ‘who’ yeterli sebze ve meyve tüketimi ile birçok hastalığın engelleneceğini savunmaktadır.


dengeli ve yeterli beslenebilmek için her gün en az beş porsiyon sebze ve meyve, iki porsiyon yüksek protein içeren et, balık, yumurta, baklagil,  üç porsiyon süt ürünü,  üç porsiyon tam tahıl ürünü (özellikle esmer olanlarını tercih edersek daha sağlıklı) yememiz gerekiyor.


ancak gerçek şu ki pek çoğumuz yoğun yaşam tempomuz sebebiyle öğünlerimizi atlıyor, yağ ve şeker oranı yüksek, besin değeri az olan yiyecekleri tüketiyor hatta çoğunlukla hareket halindeyken yemek yiyoruz. bununla birlikte sigara ve alkol gibi tüketimler de var ise vücudun besin maddelerini emme kapasitesini iyiden iyiye engelliyoruz.


dikkat!!


belirli bir semptomu olmasa da belirli besin maddeleri değerleriniz düşük olabilir.


Örneğin;


kadınların çoğu, vejetaryenler ve veganlarda demir seviyesi düşüktür, bunun sonucunda enerji azlığı meydana gelmektedir ve biz bunu yorgunluk ile bağdaştırırız. ancak bunun sonucunda demir eksikliğinden kaynaklanan anemi meydana gelebilir.


yetiştiği toprağın özelliklerinden dolayı farklılık gösteren yiyeceklerden pek çok insanın selenyum değeri düşüktür. oysa selenyum, güçlü bir bağışıklık sistemi ve üreme sistemi için çok önemlidir.




hangi 5 renkten neden tüketmeliyiz?


kırmızı: domates, kırmızı elma, çilek, yaban mersini, pembe greyfurt, karpuz, nar, kırmızı turp, ahududu


dna sağlığı
prostat sağlığı
sarı/turunucu: limon, portakal, ananas, mısır, papaya, kabak, mandalina, yer elması, kayısı, havuç, kavun, çarkıfelek meyvesi


göz sağlığı
sağlıklı bağışıklık fonksiyonları
cilt nemi
sağlıklı gelişim ve büyüme sağlar
beyaz: Şalgam, soğan, mantar, turp, kuru fasülye, yaban havucu, sarımsak, karnıbahar, börülce, armut


kemik korur
dolaşım sistemini ve fonksiyonlarını destekler
yeşil: ispanak, yeşil biber, su teresi, marul, kabak, brokoli, bürüksel lahanası, yeşil fasülye, soya fasülyesi, yeşil çay, karalahana 


hücre sağlığı
dolaşım fonksiyonlarını destekleme
akciğer sağlığı
karaciğerin sağlıklı Çalışmasını sağlar
mavi/mor: İncir, dut, üzüm, yaban mersini, böğürtlen, erik, pancar, kırmızı lahana, patlıcan, yer elması, meksika fasülyesi, kuş üzümü


bilişsel İşlev sağlığı
kalp sağlığı
dolaşım fonksiyonlarını destekler
antioksidan koruması        
amerika birleşik devleti /diyet diyetdiyet yönergelerinde, günlük olarak tüketilmesi gereken sebze ve meyve miktarı 9 ile 13 porsiyon olarak öngörülmektedir.


doğru besin maddelerini tükettiğinizden emin olmak için yiyeceklerinizi renk gruplarına ayırın. her gün her renkten 1 ila 2 porsiyon yemeye çalışın. 




Kaynak : bizkadınlar
ad dengeli beslenme için 5 Öneri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder