31 Aralık 2013 Salı

hükümet'ten danıştay için kritik bir hamle geliyor!

tasarıya göre, İdari dava daireleri kurulu, 30 üye atanarak sürekli hale getirilecek. kamulaştırma, özelleştirme, turizmi teşvik satış, tahsis ve kiralama işlemleri, çevresel etki değerlendirme işlemleri, afet riski alanların dönüştürülmesi hakkındaki bakanlar kurulu kararlarıyla ilgili davalarda ivedi yargılama yapılacak. bu davalar bir ayda karara bağlanacak.


dava açma süresi 30 güne, ivedi yargılama usulünün uygulandığı davalarda ise 15 güne indiriliyor. aynı maddi ve hukuki nedene bağlı ve birbirine emsal teşkil edebilecek nitelikte olan davalar da grup davası olarak kabul edilecek.


grup davaları nedeniyle ilgili dava daireleri kurulu tarafından verilen karara uygun olarak grup dava kararını veren mahkeme ya da diğer mahkemelerce verilen kararlar aleyhine kanun yollarına başvurulamayacak.


chp grup başkanvekili akif hamzaçebi, ”İdari dava daireleri kurulu’nun kalıcı hale getirilmesinin amacı hükümetin danıştay’a hakim olma arzusudur. İhale davalarına kadar bir çok konuda hükümetin elini rahatlatacak şekilde bir yapılanma amaçlanıyor” dedi. hamzaçebi, görev sürelerinin bitmesine 3 yıl kalan danıştay İdari dava daireleri kurulu’nda görevli hakimlerin görevlerine de nihayet verileceğini söyledi.


adalet komisyonu’nun chp’li üyeleri turgut dibek ve ali İhsan köktürk ile mhp’li üyesi murat başesgioğlu da, komisyon raporuna muhalefet şerhi koyarak, ivedi yargılama usulüyle, dava açma süresi başta olmak üzere diğer yargılama sürelerinin kısaltılmasının, hak arama hürriyeti ve anayasa’ya aykırı olduğunu savundular.



hükümet'ten danıştay için kritik bir hamle geliyor!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder