29 Ocak 2014 Çarşamba

sermaye artırımı Şart

Galatasaray AŞ, iki sezondur Şampiyonlar Ligi’nin rüzgarı ile gelirini artırıyor ve hatırı sayılır bir rakamı kasasına koyuyor. Şampiyonlar Liginin itici gücünün gelirlerdeki artış ile harcamalarda kontrolün kaybolmasını sağlıyor çoğu zaman. İki sene üst üste şampiyonluk ve Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek final Türk takımları için mükemmel bir sezon demek ve bu mükemmel sezonun finansal karşılığı 100 Milyon TL zarardı. Bu sezonun ilk 6 ayında ise finansal olarak zarar 86,8 Milyon TL. Yani Türkiye Ligi’nde şampiyon olup Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek final oynamanın maliyeti getirisinden fazla. Ancak burada kombine ve loca gelirlerinin olmadığını belirtmek gerekiyor. Ayrıca devirden kaynaklı ödenen faizin de zararı artırıcı etkisi var.


Gelir yükseldi ama…


Geçtiğimiz sezon aynı dönemde 138,4 Milyon TL gelir elde eden Galatasaray AŞ’nin bu sezon geliri 169,1 Milyon TL’ye yükselmiş durumda.  Ancak futbol operasyon giderlerindeki artış, gelirdeki artıştan daha çok gerçekleşti. Geçtiğimiz sezon 4,7 Milyon TL olan operasyon zararı bu sezon da 18,9 Milyon TL’ye çıkmış durumda. Buna kur etkisi ve yönetim giderleri eklendiğinde zarar 10,7 Milyon TL’den bir anda 53 Milyon TL’ye ulaşıyor.


Galatasaray AŞ’de gelirler geçen sene aynı döneme göre %22 artış gösterirken en çok artış 32 Milyon TL’den 50,5 Milyon TL’ye çıkan GSStore gelirinde. Geçtiğimiz sezon bu dönemde GSStore’un sadece al-sat karı 12,4 Milyon TL olurken bu sezon GSStore’un kara etkisi sadece 16,5 Milyon TL’ye çıkmış durumda. Kısaca brüt karlılık %38 seviyesinden %32 seviyesine düşmüş.


Şampiyonlar Ligi’nden gelen para toplam gelirin %20′sini oluştururken Süper Lig yayın gelirleri ise toplam gelirin %17′sini oluşturuyor.


Gelirlerdeki %22′lik artışa karşılık futbolcu ve teknik ekibin giderlerindeki artış %14 seviyelerinde kalmış durumda ve gelirin %63′ü futbolcular ve teknik ekibe gidiyor.  Bu nispet oldukça makul görünüyor ancak bonservis giderlerinin bu döneme düşen kısmı %45 artarak 16,9 Milyon TL’den 24,6 Milyon TL’ye yükselmiş durumda.


Kur artışı etkiledi


Esas Faaliyetlerden Kur farkının zarara etkisi ise 9,6 Milyon TL. Biraz açmak gerekirse yabancı para cinsinden futbolculara olan borç ve ayrıca tekrar yabancı para cinsinden kulüplere olan bonservis borçlarının kur artışından kaynaklanan zararı bu kalemde takip ediliyor.


Örnek vermek gerekirse 1 EUR = 2 TL iken 1 Milyon euroya alınan futbolcunun bonservis borcu mali tablolarda 2 Milyon TL olarak gözükür. Ancak daha sonra kur 2,5 Milyon TL olursa borç da TL bazında 500 bin TL oluyor.


Banka borcu bel büküyor


 Ayrıca banka kredilerinden kaynaklı kur nema zararı ise 19,5 Milyon TL’ye ulaşmış durumda. Ayrıca nema giderleri ise 13,9 Milyon TL. Kısaca eğer Galatasaray’ın banko borcu olmasaydı 33 Milyon TL kasasında kalacaktı.


Borçlardan konu açılmışken biraz da borçlara bakmak gerekiyor. Özellikle Ticari Borçlarda %65 oranında bir artış söz konusu. Futbolcu bonservis bedeli dışındaki ticari borçta da 31,4 Milyon TL bir artış söz konusuyken futbolcu bonservis bedellerinden kaynaklı borçtaki artış 28,6 Milyon TL.


Bankalara değil kulüplere borçlanıldı


Finansal borçlardaki %11′lik artışın neredeyse tamamı dövizdeki artıştan kaynaklanıyor.  Mayıs 2013′te 122 milyon dolar olan krediler, Kasım 2014′de 124 milyon dolar. Bu şirketin bankalardan ziyade diğer kulüp ve futbolculara borçlandığı anlamına geliyor ve zararın aslında finansal ve ticari borçlarla finanse edildiği görülüyor.


Kasım ayından bu yana zarar 42 milyon TL arttı


Kasım sonunda sepet kur 2,3814 iken (0,5 USD + 0,5 EUR) bugün sepet kur 2,6620 seviyesinde. Yani artış %12 civarında. Bunun da zarar etkisi ve aynı zamanda ödenecek borca etkisi 42 Milyon TL. Yani 30 Kasım 2013 tarihinden bugüne finansal ve ticari borçlar için ödeme yapılmadıysa borç ve aynı zamanda zarar 42 Milyon TL artmış durumda.


Kurtuluş SPK’da


Genel olarak tabloya bakıldığında sezon sonunda tarihi bir zarar ile karşılaşmamız çok olası. SPK’nın muhakkak kapital artışına geçit vermesi gerekiyor kurtuluş için. Ayrıca Finansal Fair Play ‘in 45 Milyon euro zarara izin vereceği düşünülürse kulüplerimizin bu noktada bir takım tedbirler alması için vakitlerinin daraldığı da ortada.



sermaye artırımı Şart

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder